Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Φεστιβάλ Αθηνών 2011. 6 & 7 Ιουλίου.

Romina Basso & Latinitas Nostra
Θρησκευτική μουσική του Antonio Vivaldi
Φεστιβάλ Αθηνών 2011

Claudio Monteverdi
L’ Incoronazione di Poppea


 

6 & 7 Ιουλίου 2011
στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση
Κεντρική Σκηνή, 21:00


To κύκνειο άσμα του Monteverdi παρουσιάζει μοναδικό ενδιαφέρον, τόσο από μουσικής πλευράς όσο και δραματουργικά: περιλαμβάνει χαρακτήρες δόλιους, εγκληματικούς και άμετρα φιλόδοξους, που επιβάλλονται πάνω στους δίκαιους, με μια πλήρη απουσία τελικής κάθαρσης και ηθικού διδάγματος. Έχοντας προεξοφλήσει από τον τίτλο την τελική κατάληξη, ο λιμπρετίστας Busanello, επικεντρώνεται στην διαμόρφωση σκηνών ιδιαίτερης σκληρότητας, που προσεγγίζουν την ωμότητα, και επιβάλλουν την τιμωρία των ηθικών στοιχείων, προαναγγέλλοντας έτσι τον λίγο μεταγενέστερο Σαίξπηρ.

Η μουσική του Monteverdi, όπως αυτή έχει διασωθεί σε δύο αρκετά ελλιπή, μεταγενέστερα, χειρόγραφα, ακολουθεί το κείμενο με μεγάλη ακρίβεια, επιβάλλοντας μια επιθετική ερμηνεία με πολλά αυτοσχεδιαστικά στοιχεία, γεγονός που τοποθετεί τους Latinitas Nostra ακριβώς στο στοιχείο τους.
Είναι προφανής η πρόθεση των Monteverdi / Busanello να αναφερθούν στη σύγχρονή τους εποχή, παρόλο που η πλοκή τοποθετείται ιστορικά στην Αρχαία Ρώμη. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός έργου διαχρονικού που  θα μπορούσε άνετα να περιγράφει οποιαδήποτε παρηκμασμένη εποχή της ανθρώπινης ιστορίας, από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

Η σκηνοθεσία της Αποστολίας Παπαδαμάκη τοποθετεί τη δράση στην σύγχρονη εποχή, αποκωδικοποιεί το λιμπρέτο, κάνοντας το κατανοητό στον αμύητο στο θέατρο της Αναγέννησης θεατή, φέρνοντας στην επιφάνεια όλα τα ηδονικά και τα βίαια στοιχεία που υπάρχουν μέσα του. 
Για την παραγωγή επιλέχθηκε ένα καστ από διεθνείς και Έλληνες τραγουδιστές, με εξαίρετες φωνητικές ικανότητες και εντυπωσιακή σκηνική παρουσία.

Για τους συντελεστές και όλες τις πληροφορίες της παράστασης: www.poppea.gr 
Για κρατήσεις εισητηρίων: Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2011