Και στην Σκιάθο

ΣΚΙΑΘΟΣ

Η Αικατερίνη-Ευδοξία Μουρτζοπούλου μετά από πολυετή πείρα στο χώρο της μουσικής διδασκαλίας κι ενώ ταυτόχρονα σπουδαζε σαν δεύτερη σχολή της επιλογής της στο Μουσικολογικό της Θεσσαλονίκης μετά τη Γαλλική Φιλλολογία - φόρος τιμής στην Ελληνογαλλική σχολή της πόλης μας "Άγιος Ιωσήφ" - πήγε στην Σκίαθο το 1999 με οργανική θέση Γαλλικών όπου κι εγκαταστάθηκε μόνιμα.
Εκεί,σ ένα πρόσφορο έδαφος αφού οι κάτοικοι και οι "επισκέπτες" καθηγητές βρήκαν στην Αικατερίνη - Ευδοξία Μουρτζοπούλου, την "κυρία Ντάτη" το κατάλληλο πρόσωπο για τη μουσική παιδεία των παιδιών τους, γνωρίζοντας πως είναι πολύ σημαντική αυτή η παιδεία στην σωστή γνωστική και ψυχολογική αναπτυξη των παιδιών, δημιούργησε ένα μουσικό πυρήνα - η πρώτη ομάδα ξεκίνησε με τέσσερα παιδάκια σε νηπιακή ηλικία με την συμφωνη γνώμη και συμπαράσταση των γονιών τους- πυρήνα που συνεχίζει να προσφέρει στα παιδιά και τους νέους μουσικές γνώσεις κι εμπειρίες και παραμένει ως και σήμερα άσβεστος.
Στο ζεστό περιβάλλον του σπιτιού της γίνονται τα μαθήματα - συγκεντρώσεις παιδιών με ηλικίες από 3 ως 18 ετών. Όλοι μαζί κάνουν μουσική. Όλοι μαζί είναι στην χορωδία αυτού του ¨χαρούμενου νησιού" στο νησί. Μαθαίνουν πιάνο και σολφέζ. Βοηθούν το ένα παιδί το άλλο. Δημιουργούν μ αυτόν τον τρόπο, μια μικρή αλλά δυναμική μουσική κοινότητα όπου το αγαθό πέρα από τις νότες και τις μελωδίες είναι η ουσιαστική σχέση μεταξύ των παιδιών και η δυνατότητα του να βιώσουν και να εντρυφήσουν στην ποιοτική σκέψη κι αγάπη στην καλλιτεχνία.
Η κυρία Αικατερίνη Ευδοξία Μουρτζοπούλου έχοντας πάει στο Σάλτσμουργκ της Αυστρίας όπου παρακολούθησε σεμινάρια ORF,και με γνώσεις στα πολύ μικρά παιδιά έχει τμήματα που περιλαμβάνουν δραστηριότητες απ αυτό το φημισμένο μουσικοπαιδαγωγικό σύστημα - στο σύστημα αυτό τα παιδιά εισάγονται στη μουσική τέχνη με όργανα φλογέρα, μελώδικα, μεταλλόφωνο και διάφορα κρουστα -
Το μουσικό χορωδιακό σχήμα της κυρίας Μουρτζοπούλου συμβάλλει και συνεισφέρει σ όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του νησιού. Και πώς όχι άλλωστε; Έτσι κάθε χρόνο πραγματοποιείται Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση. Συμμετέχει όμως και σε άλλες προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Δήμου. Αποκριάτικες, Ανοιξιάτικες, εκδηλώσεις για τη γιορτή της μητέρας, καλοκαιρινές εκδηλώσεις. Και πάντα με την καλύτερη διάθεση κι ακούραστα τα παιδιά δίνουν το παρόν στις σχολικές γιορτές, θεατρικά κι άλλα δρώμενα όπως εκδηλώσεις εικαστικών εγκαινίων, ημερίδες κι αφιερώματα στη γιορτή της ημέρας της Γυναίκας μέσω του συλλόγου γυναικών. Και βέβαια έχουν καθιερώσει τη μεγάλη τους εορταστική εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα Μουσικής την 21η Ιουνίου.

21 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

"Όταν ένα πάντα γίνεται απ΄allegro adagio,
λιώνουν και της θερμής καρδιάς τα εφύμνια
και της ζωής της τρέχουσας
η αθλιότητα όλη." Οδ. Ελύτης"
Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής καθιερώθηκε το 1982 με πρωτοβουλία του, τότε, Γάλλου υπουργού πολιτισμού Ζακ Λανγκ (Jack Lang), του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και την αιγίδα του Δήμου του Παρισιού.
Η Γιορτή της Μουσικής, από το 1985, ξαπλώθηκε έξω από τα Γαλλικά σύνορα και η Αθήνα, 1η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, ήταν η πρώτη πόλη στην οποία η Γιορτή πραγματοποιήθηκε εκτός Γαλλίας
Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής είναι ένα ευρωπαϊκό γεγονός, που διεξάγεται στις 21 Ιουνίου κάθε χρόνο σε 22 χώρες της Ευρώπης.

Αν και η Σκιάθος έχει επιδείξει και παλιότερα επιτυχίες στον τομέα της Μουσικής μέσω του Α Παρατήματος του Ελληνικού Ωδείου στο Βόλο - με διεύθυνση Μαίρης Μουρτζοπούλου - όπως η Ελένη Δελακοβία, υποδειγματική σπουδάστρια και κάτοχος του πτυχίου Αρμονίας, η τελευταία δεκαετία ανέδειξε και πολλά άλλα ταλέντα. Η 17χρονη Μαριάννα Ρηγανά σπουδάστρια σχολής Δεξιοτεχνίας Πιάνου και κάτοχος πτυχίου Πιάνου και πτυχίου Αρμονίας. Η 17χρονη Σοφία Πασχάλη πτυχιούχος ειδικού Αρμονίας και σπουδάστρια Ανώτερης Σχολής Πιάνου. Η 15χρονη Παναγιώτα Τελλίδη σπουδάστρια Μέσης σχολής Πιάνου και ειδικού Αρμονίας. Η 15χρονη Φωτεινή Ασβέστη σπουδάστρια Πιάνου και ειδικού Αρμονίας. Η 12χρονη Ειρήνη Τζούμα σπουδάστρια Μέσης σχολής Πιάνου. Η 11χρονη Μαρία Πάρνου σπουδάστρια της Μέσης σχολής Πιάνου και ειδικού Αρμονίας. Η 10χρονη Μαριαλένα Βογιατζή σπουδάστρια Κατωτέρας σχολής Πιάνου...
Κι άλλα παιδιά όμως βρήκαν κι αγάπησαν τον κόσμο της μουσικής όπως ο Κων/νος Πατσογιάννης και ο Δημήτρης Πάρνος, παιδιά ταλαντούχα που έκαναν την πρώτη τους γνωριμία με τη γνώση των ήχων και συνεχίζουν και σήμερα που είναι μαθητές της 3ης Δημοτικού, τη συστηματική τους ενασχόληση με τη μουσική στον μουσικό χώρο της κυρίας Μουρτζοπούλου, όταν με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων η κυρία Αικατερίνη Ευδοξία Μουρτζοπούλου - η κυρία Ντάτη - δίδαξε επί ένα χρόνο μουσικοκινητική αγωγή στο Νηπιαγωγείου Σκιάθου.

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ.

..είναι πραγματικά υπέροχο και συγκινητικό το πως κατά τη διάρκεια των διακοπών και περισσότερο των καλοκαιρινών, παλιοί μαθητές  ( αλλά και οι γονείς τους ) του Ωδείου - και του Βόλου και της Σκιάθου - , διαφόρων ηλικιών,  άλλοι πτυχιούχοι κι άλλοι απλά με την αγάπη της μουσικής δυνατή μέσα στην καρδιά και τη σκέψη τους, επισκέπτονται την κυρία Ντάτη στο σπίτι της νοσταλγώντας τις στιγμές που πέρασαν, θέλοντας να πάρουν και πάλι κάτι απ τη ατμόσφαιρα του χώρου αυτού, να ζήσουν ακόμα λίγο απ τον γλυκό πυρετό των μαθημάτων Πιάνου και να προσφέρουν την αγάπη τους...