Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

2ο Τζαζ Φεστιβάλ στην Καλαμάτα.


22-24 ΙΟΥΛΊΟΥ 2011

Το 2ο Καλαμάτα Τζαζ Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 22  μέχρι την Κυριακή 24 Ιουλίου 2011.

Tην Παρασκευή 22 Ιουλίου στο Πάρκο των Σιδηροδρόμων, χώρος του Πατινάζ, ξεκινάει δυναμικά το Φεστιβάλ με τους Jazz Steps το γκρούπ του τμήματος τζαζ του Δημοτικού Ωδείου με την μουσική επιμέλεια του Σύλβιου Σύρρου, τoυς So & So Quartet ένα δυναμικό κιθαριστικό τζαζ κουαρτέτο από την Καλαμάτα με την Πηνελόπη Πιστιόλη στη φωνή.
Το ίδιο βράδυ καλεσμένος του Φεστιβάλ ο βιρτουόζος κιθαρίστας και τραγουδιστής Adedeji Adetayo από τη Νιγηρία με τους Neo Yoruba People. Η συναυλία θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

Το Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Ιουλίου σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας "Φάρις", έχει εξασφαλιστεί ο χώρος του Αμφιθέατρου του Κάστρου Καλαμάτας όπου και θα πραγματοποιηθούν δυο μουσικές βραδιές με 2 γκρουπ ανα μέρα και με εισιτήριο 12€ ανα μέρα.
Το Γιώργος Τσώλης Τριο και η Αλεξάνδρα Λέρτα με τους Ad Hoc Quartet, απευθείας από το Βασιλικό Κονσερβατόριο της Χάγης θα εμφανιστούν το Σάββατο ενώ οι Broken Fingers από την Ουτρέχτη και το project του Πέτρου Κλαμπάνη "Contextual" εκ Νέας Υόρκης ορμώμενος, θα παίξουν την Κυριακή.

To Φεστιβάλ φέτος θα δώσει έμφαση στους Έλληνες νέους δημιουργούς που πρόερχονται και κινούνται στο χώρο της τζαζ και που χρήζουν μιας ευρύτερης προβολής και επικοινωνίας με το κοινό.  Πρόκειται για καλλιτέχνες πιστούς στο προσωπικό τους αισθητικό όραμα που μέσα από τις δυσκολίες έχουν καταφέρει να αναδειχθούν διεθνώς σε μια απαιτητική σκηνή όπως είναι αυτή της τζαζ.

Το ύφος της μουσικής  ποικίλει και καλύπτει μια ευρεία γκάμα μουσικών στυλ, πάντα μέσα στην γενικότερη αισθητική της τζαζ.  Aπό το κλασικό φωνητικό κουαρτέτο με τη συνοδεία σαξοφώνου μέχρι την πιο περίτεχνη συνθετικά και ενορχηστρωτικά τζαζ και την afro beat.

Πρόγραμμα

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011
Πάρκο Σιδηροδρόμων - Χώρος Πατινάζ 21.00
ελεύθερη είσοδος

1- Jazz Steps feat. Katerina Barbarousi (Δημοτικό Ωδείο Καλαματας) (πιάνο, κιθάρα, μπάσο, τύμπανα, τρομπέτα, σαξόφωνο)
2- So and So Quartet  feat. Penelope Pistioli (2 κιθάρες, μπάσο, ττύμπανα, φωνή)
3- Neo Yoruba People & Adedeji Adetayo (Ελλάδα-Νιγηρία-Κούβα)(κιθάρα, μπάσο, τύμπανα, φωνή)


Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Αμφιθέατρο Κάστρου 21.00
είσοδος 12€

Γιώργος Τσώλης Τριο - Χάγη  (πιανο-κοντραμπάσο-τύμπανα)
Αλεξάνδρα Λέρτα & Ad Hoc Quartet guest J.Papanastassiou - Χάγη
(πιανο-κοντραμπάσο-τύμπανα-φωνή-σαξόφωνο)

Kυριακη 24 Ιουλίου
Αμφιθέατρο Κάστρου 21.00
είσοδος 12€

Broken Fingers Ουτρέχτη  (ηλ.κιθάρα, πιάνο, μπάσο, ντραμς, σαξόφωνο)
Petros Klampanis "Contextual" -Νέα Υόρκη-Αθήνα (μπάσο, πιάνο, κρουστά, κουαρτέτο εγχόρδων, φωνή)


ADEDEJI ADETAYO & NEO YORUBA PEOPLE

Συνθέτης, τραγουδιστής και κιθαρίστας, ο Deji Adetayo θα μπορούσε από μόνος του να ακουστεί σαν ένα ολόκληρο φωνητικό σύνολο.
Η επιλογή του υλικού παντρεύει αρμονικά την jazz και το afrobeat με τη soul και το gospel με τη folk και τη funk. Οι μουσικές του έχουν ηχογραφηθεί στη Νιγηρία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ολλανδία, συμπεριλαμβάνοντας μερικούς από τους καλύτερους μουσικούς της κάθε χώρας. Μαζί του ο Βαγγέλης Στεφανόπουλος στα πλήκτρα, ο Γιάννης Αγγελόπουλος στα τύμπανα και ο κουβανός Yoel Soto στο μπάσο.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΛΑΜΠΑΝΗΣ: CONTEXTUAL

Ο Πέτρος Κλαμπάνης, μπασίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής που τα τελευταία χρόνια ζει στη Νέα Υορκή, θα παρουσίασει στο Καλαμάτα Τζαζ Φεστιβαλ το ντεμπούτο CD του "Contextual" με τη σύμπραξη σπουδαίων μουσικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και  κουαρτέτου εγχόρδων.
Από τo Γενάρη του 2008, ζει στη Νέα Υόρκη. Είναι κάτοχος του Μaster of Performance, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY, Aaron Copland School of Music). Σε αυτό το διάστημα έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς εκπροσώπους της Νεοϋορκέζικης τζαζ σκηνής (Paul Bollenback, Gilad Hekselman, David Berkman, Gretchen Parlato, Ron Affif, Yotam Silberstein, Antonio Hart, Christos Rafalides, Βodek Janke κ.α.) Είναι συνεργάτης του Ιονίου Πανεπιστημίου της Κέρκυρας



BROKEN FINGERS

Οι Broken Fingers είναι το project του κιθαρίστα Γιώργου Δασκαλάκη που ζει και εργάζεται στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας. Είναι κάτοχος του μάστερ στην τζαζ σύνθεση στο Utrecht Conservatorium ενώ έχει ολοκληρώσει το Bachelor in Music στην τζαζ κιθάρα. Συνεργάζεται με τον νέο Καλαματιανό κοντραμπασίστα Πάνο Μάραντο που βρίσκεται για δεύτερη χρονιά στην Ολλανδία κάνοντας το BMus στο τζαζ κοντραμπάσο. Το πολύ ενδιαφέρον τζαζ σύνολο συμπληρώνεται με τον Χιλιανό Alejandro Rivas στο σαξόφωνο, τον Αυστριακό Martin Grabher στα ντραμς και τον Κρητικό Γιάννη Χατζηδάκη στο πιάνο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΕΡΤΑ & AD HOC QUARTET feat. ΥΑΝΝΙS PAPANASTASSIOU sax
Η Αλεξάνδρα Λέρτα είναι μια εξαιρετική νέα τζαζ τραγουδίστρια που τα τελευταία 5 χρόνια ζει στην Ολλανδία. Τελειόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας της Χάγης στο τζαζ τμήμα και ηθοποιός απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου, θα παρουσίασει με την μπάντα της τη δική της προσέγγιση σε γνωστά κομμάτια του τζαζ ρεπερτορίου.  H μπάντα της Ad Hoc Quartet φτιάχτηκε στην Ολλανδία και μέλη της είναι ο Ισπανός Miguel Rodriguez στο πιάνο, ο Robbert Jan van Straalen από την Ολλανδία και ο βιρτουόζος κοντραμπασίστας Βασίλης Στεφανόπουλος.  Μαζί της ο γνωστός Ελληνας τζαζ σαξοφωνίστας Γιάννης Παπαναστασίου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΩΛΗΣ ΤΡΙΟ

Ο Κεφαλλονίτης πιανίστας και συνθέτης Γιώργος Τσώλης ζει από το 2004 στην Χάγη και έχει ολοκληρώσει τις σπούδες στο Master του Τζαζ Τμήματος της Βασιλικής Ακαδημίας της Χάγης. Το δεμένο τριο του με τους Στάθη Έλιο στο κοντραμπάσσο και τον David Barker στα ντράμς παίζει τις δικές του συνθέσεις και έχει αναφορές στη fusion jazz του Chick Corea, στη latin ρυθμολογία και την εκρηκτικότητα του Michel Camilo. Ο Τσώλης έχει εμφανιστεί επανειλλημένως σε φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους εντος και εκτός Ελλάδος.
Jam Sessions

Το Φεστιβάλ θα έχει και τη δυνατότητα jam sessions μετά το πέρας των συναυλιών όπου οι μουσικοί που συμμετέχουν ή έχουν έρθει να το παρακολοθήσουν θα μπορούν να συνευρίσκονται μουσικά επι σκηνής. Με αυτό τον τρόπο το Φεστιβάλ ζει μέσα στην πόλη και προσεγγίζει άμεσα και τον κόσμο που δεν υποψιασμένος για το τι ακριβώς πρόκειται. Ενα jam session θα πρέπει να οργανωθεί σε συννενόηση με κάποιο χώρο ή μαγαζί μέσα στην πόλη που θα έχει την τεχνική δυνατότητα να φιλοξενήσει ένα τέτοιο δρώμενο.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ


To Φεστιβάλ οργανώνεται σε εθελοντική βάση από τους μουσικούς Κώστα Γιαξόγλου και Βασίλη Κουτίβα και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "Mellotron". Αρωγός και υποστηρικτής είναι ο υπο ίδρυση Σύλλογος Φίλων της Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής Καλαμάτας.
Θα έρθουν στην πόλη για να παίξουν γύρω στους 40 μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πολλαπλασιος αριθμός μουσικών και μουσικόφιλων  θα έρθουν για δουν τις συναυλίες, να συναντήσουν τους μουσικούς και να κάνουν μαθήματα
Θα μετακινηθούν καλλιτέχνες από Αθήνα, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Αμστερνταμ, Νέα Υόρκη.
Για το Φεστιβάλ θα εργαστούν στην παραγωγή αποκλειστικά επαγγελματίες της Μεσσηνίας (ήχος, φώτα, εκτυπώσεις, γραφιστικά, διαδίκτυο, μετακινήσεις, φιλοξενίες, διατροφή, διασκέδαση) ενώ στόχος είναι οι χορηγοί να είναι επιχειρήσεις, οργανισμοί ή επιχειρηματίες της Μεσσηνίας ή της ευρύτερης περιφέρειας Πελοποννήσου.
Με βάση την περσινή προσέλευση προβλέπεται να παρακολουθήσουν ζωντανά το Φεστιβάλ πάνω από 2500 άτομα και τις 3 μέρες. Πολλαπλάσιος αριθμός θα παρακολουθήσει αποσπάσματα του στο Διαδίκτυο και υπερπολλαπλάσιος αριθμός ατόμων από όλο τον κόσμο θα μάθει για αυτό μέσω των social media (facebook, twitter, youtube κτλ)
Το Φεστιβάλ θα έχει χορηγούς επικοινωνίας τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, ενω προβολή του έχει εξασφαλιστεί και μέσω του network του Βασιλικού Κονσερβατορίου της Χάγης  και του  International Association of Jazz Educators. Για την ευρύτερη προβολή του Φεστιβάλ θα γίνει εκτός των συνεντεύξεων τύπου σε τοπικό επίπεδο, παρουσίαση-prefest party στο γνωστό πολυχώρο των Εξαρχείων Floral.
Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.kalamatajazz.gr, info@kalamatajazz.gr , Κώστας Γιαξόγλου 6937-239492, Βασίλης Κουτίβας 6934-022165 και Λευτέρης Σταματελόπουλος 6973-505120.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου